Sökmotoroptimering för marknadsförare

Sökmotoroptimering (SEO) är en allt viktigare prioritet för varje marknadsavdelning idag. Kunskapen om hur viktigt det är att synas i sökmotorerna sprider sig. Det är viktigt inte bara att synas, utan att dessutom synas bland de första träffarna i Google sökresultat, och till råga på allt, att synas vid rätt sökningarar. Att lära sig förstå hur man ökar företagets synlighet i Google är därför en av de viktigaste marknadsföringsåtgärderna för så gott som alla företag idag.

Plötsligt når du, helt kostnadsfritt, människor som söker efter just sådant som ditt företag eller organisation arbetar med. Att synas på rätt sätt i sökmotorerna handlar det inte om svart magi. Det behöver heller inte kräva särskilt stora tekniska färdigheter. Men det gäller ändå att även marknadsavdelningen har kunskaper nog att ställa rätt krav på webbyråer och andra leverantörer, och att alla som arbetar med sajten förstår att deras arbete med den, oavsett hur litet, har inverkan på sajtens synlighet i Google.

Om man använder hyfsat moderna publiceringssystem, som i sig undviker att göra en massa tekniska fel, och dessutom har tagit hänsyn till vad som faktiskt är era viktigaste sökfraser när du bygger upp sajten, är det väldigt mycket upp till dig som sköter sajten dagligdags, till exempel som webbredaktör, att göra det där lilla extra som gör att sajten börjar flyga i sökresultaten.

Under kursen går jag igenom fem viktiga områden som alla stödjer arbetet med att sökmotoroptimera din sajt. Det är fem områden där man själv har all möjlighet att påverka sökresultaten. En liten teknisk del ingår – det är oundvikligt för att förstå hur man kan utnyttja tekniken, och undvika de värsta tekniska fallgroparna (och sitter du med ett alltför trasigt publicerinssystem för sajten kommer du att få många ögonöppnare). I övrigt handlar kursen om sajtstruktur, hur du skriver för Google, hur du arbetar med länkar (såväl i din egen sajtstruktur som i inkommande länkar från andra sajter) och hur man kan arbeta med sociala medier för att stärka sajtens position i sökmotorerna.

Du blir inte en fullärd, professionell SEO-expert på den här halvdagskursen, men du får en bred, grundläggande kunskap i vad det är som verkligen räknas när Google värderar din sajt och bestämmer hur den ska synas i sökresultaten. Du kommer att gå hem med betydligt större förståelse för hur du kan göra sökmotoroptimering till en integrerad del av ditt arbete med din sajt.

Du får lära dig:

  • Hur Google bygger upp ett sökresultat idag (det ser olika ut för olika sökningar)
  • Vilka faktorer Google tar hänsyn till för att avgöra en sidas placering i sökresultaten
  • Vilka tekniska faktorer som är viktigast för att en webbplats ska synas på rätt ord i Google
  • Hur du på sajten kan stötta viktiga sökfraser genom att bygga sajtens struktur på rätt sätt
  • Hur du kan påverka sökresultaten genom ditt sätt att skriva
  • Vilka krav du kan ställa på utvecklarna av sajten
  • Hur du kan använda Googles egen statistik i ditt SEO-arbete
  • Vilka lärdomar du kan dra från rapporterna i Google Analytics och Google Webmastertools
  • Hur du, genom att tänka som sajtens besökare, kan anpassa innehållet efter vad de söker efter
  • Kort sagt – att tänka SEO i allt arbete kring sajten!

Avgiften för ett halvdagsseminarium är 3 900 kr inkl. moms (3 120 kr exkl. moms). I kursen ingår frukost och lunch, eftersom vi tror att det är viktigt att hinna samtala med andra om de nya kunskaperna medan de är färska i minnet.

Om ni anmäler minst tre personer från samma företag till den här SEO-kursen så får ni 33 procents rabatt, och betalar bara för två kursdeltagare.

Kursen hålls av Nikke Lindqvist som arbetat med sökmotoroptimering sedan slutet av 90-talet. Läs hans bloggposter om sökmotorotimering och SEO på bloggen www.lindqvist.com.